Menü

Amit nem mindenki tud az autóbérlésről

A legtöbb ember elég ritkán él az autóbérlés lehetőségével, pedig ez nagyon sok esetben jelenthetne megoldást a mindennapi problémákra. Az autóbérlés nem különösebben bonyolult folyamat, de nem árt, ha tisztában vagyunk bizonyos részletekkel, amik fontosak lehetnek a kölcsönzés szempontjából. Ez azért fontos, mert kellemetlen meglepetésként érhet, ha az autóbérlésre alapozunk, majd a helyszínen kiderül, hogy nem is bérelhetünk, vagy korlátozva van az autó használata – mert bizony ilyesmi is lehetséges.

Milyen apróságokra kell gondolnunk?

  • Korhatár. Bizony szabhatnak meg korhatárt az autókölcsönzők. Ez kölcsönzőnként eltérő lehet, van ahol 18, van, ahol 21, van, ahol 25 évet szabnak meg. Külföldi cég esetében számíthatunk arra, hogy 25 év alatt nem adnak ki autót, Magyarországon ennél megengedőbbek.
  • Kilométerlimit. Ez az, ami keveseknek jut eszébe, pedig jellemző, hogy meg van szabva, hogy egy nap hány kilométert lehet megtenni az adott autóval. Ez az amortizáció miatt szükséges. Persze lehet korlátlanul is bérelni, az azonban nyilván többe fog kerülni.
  • Tapasztalat. A legtöbb helyen meg van adva, hogy hány éve kell rendelkezni jogosítvánnyal ahhoz, hogy autót bérelhessünk. Ez azért van, mert egy tapasztalt sofőrrel jó eséllyel kisebb a kockázat, mint egy kezdővel. Általában 1-2 éves jogosítványt kérnek, de van, hogy többet.
  • Meg kell téríteni az üzemanyag különbözetét. Általában teli tankkal adják át az autót, ha nem így adjuk vissza, ki kell fizetni a különbözetet.