Menü

Autóbérlés kisgyerekkel

Nyaralásunk alatt a kisgyerekekre külön figyelmet kell fordítanunk. Nincs ez másképp akkor sem, amikor autót bérlünk, ezért nem árt tisztában lenni azzal milyen előírások vonatkoznak a különböző országokban a gyerekekre.

Az Európai Unión belül a másfél méter (150 cm) magas gyerekeknek még a számukra megfelelő gyerekülésben kell utazniuk. Ez azt jelenti, hogy a súlyuknak és a magasságuknak megfelelő, szabványos gyerekülésben utazhatnak.

Utazás az első ülésen

Első ülésre gyermekülést csak menetiránynak háttal szabad bekötni, ebből következően itt gyermek akkor utazhat, ha olyan méretű, súlyú, hogy még nem lóg ki a lába a biztonsági gyermekülésből. A babát csak a menetiránynak háttal, csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani és csak akkor, ha légzsák nincs, vagy ha van, kikapcsolható.

Első ülésen a csecsemőn kívül utazhat a 150 cm - nél magasabb, mindegy, hány éves gyermek, a lényeg, hogy a mérete már közelíti a felnőttekét, így biztonságosan utazhat a menetiránnyal szemben. Nála a légzsákot már nem kell feltétlenül kikapcsolni.

Utazás a hátsó ülésen

Mivel hátul biztonságosabb, a hátsó ülésen való utaztatás kapcsán némileg enyhébb szabályokat találhatunk. A hátsó ülésen a 135 cm alatti gyermekek csak gyermekbiztonsági rendszerben utazhatnak (azaz a kisebbek ülésben a nagyobbak megfelelő ülésmagasítóban).