Menü

Hogyan maradj éber hosszabb autóút esetén?

Fáradtan vezetni rendkívül veszélyes is lehet, mivel egy baleset elkerülése pillanatokon is múlhat. Ha álmosnak és fáradtnak érzed magad, akkor jobb nem nekivágni egy hosszabb autóútnak. Ébernek maradni hosszútávon nem könnyű feladat, különösen éjszaka. Következzen néhány tipp, melyekkel növelheted az éberségedet vezetés közben.

Tervezz előre

Pihend ki magad mielőtt hosszabb útra indulsz. Tervezd meg előre az útvonaladat, és iktass be minél több pihenőidőt, valamint kerüld az éjszakai vezetést. Az út alatt fogyassz könnyű ételeket, mivel a nehéz ételek jobban elálmosítanak. Soha ne igyál alkoholt mialatt vezetsz, és a mobiltelefonodat tedd el, nehogy elvonja a figyelmedet.

Figyelj a szervezeted jelzéseire

Ha egy idő után nehezedre esik fókuszálni, vagy ásítozol akkor itt az ideje,, hogy megállj és pihenőt tarts. Mindig gondolj arra, hogy jobb inkább későn érkezni!

Húzd le az ablakot és szellőztess

Rendszeresen szellőztess a kocsiban, hogy az elhasználódott levegőt felváltsa a friss, oxigéndús levegő. Ezzel sok esetben azonnal éberebbé válasz.

Rendszeresen pihenj

Amikor fáradtnak érzed magad, akkor az első biztonságos pihenőnél állj meg. Szállj ki a kocsiból, mozgasd át a testedet és egyél valamit. A legjobb, ha 2 óránként tartasz egy 15 perces pihenőt, ami alatt fel tudsz frissülni.

Hallgass zenét vagy rádiót

A zene vagy rádió hallgatás segít folyamatosan ébernek maradni.

Ne egyedül utazz

Utazni mindig társaságban a legjobb. A beszélgetés a legjobb módja annak, hogy az agyunkat éberen tartsuk. Ráadásul, ha mások is ülnek a kocsiban, akkor kevésbe vagyunk hajlamosak kockázatot vállalni.