Menü

Korlátozások autóbérléskor – milyen feltételeknek kell megfelelned?

Az autóbérlés sok helyzetben kézenfekvő és hasznos szolgáltatás. Az autó ugyanakkor elég nagy értékű tárgy, ezért nem adják csak úgy oda akárkinek. Aki kölcsönzött már autót, az tudja, hogy vannak a sofőrrel szemben bizonyos követelmények, amiknek meg kell felelni, különben nem fogják kiadni az autót. Ezekkel a szabályokkal a kölcsönző a lehető legjobban szeretné magát bebiztosítani, vagyis megóvni az autót a keletkező károktól. Száz százalékos védelem nyilván nincs, de szeretnek néhány rizikófaktort kiküszöbölni.

Milyen feltételeket szabhatnak?

  • Legyen jogsid! Jogosítvány nélkül Magyarországon (és a legtöbb országban) nem lehet autót vezetni, ezért alapvető követelmény, hogy legyen vezetői engedélyed. Enélkül szóba sem állnak veled.

  • Korhatár. Bizony, néhány kölcsönző esetében van egy korhatár is, ami alatt nem adnak ki kocsit. Ennél a minimum a 18, mert bár 17 évesen lehet jogsid, de mivel nagykorú nem vagy, nem tudsz a bérelt autóért felelősséget vállalni. Sok kölcsönzőnél ugyanakkor 21 év a határ, külföldön pedig a 25 sem ritka! Ezzel azt szeretnék biztosítani, hogy a jogsihoz némi rutin is társuljon – habár láttunk már olyat, hogy valaki a jogsi megszerzése után évekig nem vezetett.

  • Kaució. Minden esetben le kell tenni egy bizonyos összeget kauciónak. Ez egyrészt azért van, hogy ne legyen senkinek kedve ellopni a kocsit, másrészt azért, hogy ha a saját hibádból összetöröd, vagy más módon károsítod a járművet, ebből a pénzből fogják megjavíttatni (ha nagyobb a kár, még rá is kell fizetned). Persze ha minden rendben van, a kauciót visszakapod, mikor visszaviszed a kocsit.