Menü

Autóbérlés a nyári kánikulában

A hőségben az autózás is több veszéllyel jár, a sofőröket megviselheti a meleg, az utakon dugók és fennakadások lehetnek.

Milyen esetleges kellemetlenségeket előzhetünk meg?

Légkondicionáló

Valószínűleg egész télen, és előfordulhat, hogy még tavasszal is használaton kívül volt az autóban a klíma. Ha bekapcsolás után furcsa szagot áraszt, ha csak langyos levegőt fúj, vagy ha szokatlan hangot ad ki, valószínűleg baj van vele. Kellemetlen tud lenni, ha a nagy melegben kell szembesülnünk vele, hogy nem működik.

Hogyan előzhetjük meg? Nyár elején ellenőrizzük vagy ellenőriztessük le az autó klímáját.

Forró kormány, váltókar és ülések

A hosszabb ideig napon álló autó könnyen felmelegszik. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy a forró kormányt, vagy váltót alig tudta megfogni. Ugyanígy az ülések is könnyedén felmelegedhetnek, főként a fejtámla fém tartója, illetve bőrülés esetén az egész ülés felforrósodhat.

Hogyan előzhetjük meg? A felmelegedés ellen árnyékolókkal védekezhetünk.

Jégeső

A nyári hőségben gyakran előfordulhat egy-egy hirtelen meginduló, hosszabb-rövidebb ideig tartó jégeső. Útközben elég kellemetlen tud lenni, hiszen a jégdarabok sérüléseket okozhatnak az autón.

Hogyan védekezhetünk ellene? Mindig legyen a csomagtartóban egy pokróc, takaró, amit ilyen esetben ráteríthetünk a kocsi tetejére.

Dugók

Nyáron szinte minden hétvégén dugó van, péntekenként a városokból kifelé, a Balaton, a Velencei-tó, vagy éppen Horvátország irányába, vasárnap este pedig pont fordítva, a városok és a főváros felé telítettek az autópályák.

Hogyan előzhetjük meg? Ha lehet, ezekben az időszakokban kerüljük el a forgalmasabb útszakaszokat.

Biciklisek, motorosok

A jó időben egyre több motorossal, kerékpárossal találkozhatunk az utakon. Gyakran előfordul, hogy nem tartják be a közlekedési szabályokat, főként a fiatalabbak.

Mit tegyünk? Figyeljünk rájuk!

Bogarak

A nyári melegben nagyon sok a bogár, így ha lehúzzuk az ablakokat, számolnunk kell vele, hogy mindenfelé rovar berepül a kocsiba. Rosszabb esetben ezek csípnek, harapnak, ami vezetés közben nem túl kellemes.

Hogyan védekezhetünk ellene? A melegben használjunk klímát, így megvédhetjük magunkat a kéretlen vendégektől.