Menü

Szükséges a téli gumi?

Ahogy egyre csökken a nappali és éjszakai hőmérséklet is, egyre jobban közeledik a tél, érdemes felkészülni gépjárművünk gumiabroncsainak cseréjére.

A nyári gumiabroncsik hamarabb elérik teljesítőképességük határait, mint arra gondolnánk. Legyen szó esős, havas vagy száraz útról, körülbelül 7 celsius fok alatt már sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a modern téli gumianroncsok. Ne várjuk a téligumi felrakásával az első hó megjelenéséig, ráadásul ekkor óriási forgalomra is számíthatunk a gumisnál. 

Hasonlóságok a gumifajták között

Nem fogunk különösebb eltérést a téli és a nyári gumi használata között tapasztalni, ha a kényelmi és üzemanyag fogyasztási szempontokat vizsgáljuk. A mai téligumik hasonlóan csendesek és majdnem ugyanolyan alacsony a gördülési ellenállásuk, mint a nyári gumiknak. Tehát sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat az évszaknak megfelelő gumianroncs használatával, és már azokról az előnyökről sem kell lemondani, amit eddig csak a nyáriguminak tulajdonítottunk.

Miben különböznek

A két gumifajtát ahogy a nevükből is látszik, különböző időjárási feltételekre alkották meg. A nyári gumik zárt mintázatúak és keményebb keverékből készülnek. Így tudják biztosítani a megfelelő tapadást magas hőmérsékleten, nagy ellenállás és nagy sebesség esetén is. Mivel kemények, ezért kevésbé rugalmasak alacsony hőmérsékleten. A modern téli gumiabroncsok puhább anyagkeverékből készülnek mint a nyáriak, mintázatuk kis egységekből áll, éles kereszt és hossziránti barázdákkal. A kis lamellák nagyobb biztonságot nyújtanak csúszós utakon is, illetve alacsony hőmérsékleten, hóban és jégen.

Hazánkban jelenleg nem kötelező a téli gumi használata, bár mind a közlekedés biztonságért felelős szervek, a biztosítók és természetesen az abroncsgyártók is ajánlják használatát.. A téli időszakban ráadásul másfélszeresére nő a balesetek száma, a nyárihoz képest. Nem kétséges, hogy a nyári gumik nem alkalmasak azokra a körülményekre, amelyeket a téli időjárás idéz elő.

 

A Recentcar – nál bérelt gépjárművek minden esetben az időjárásnak és az évszaknak megfelelő gumiabronccsal felszereltek, így Ügyfeleinknek csak az utazásukat kell élvezniük.