Menü

11 tipp a biztonságos vezetéshez

Ha hosszabb útra készülünk, vagy az egész család mögöttünk ül a kocsiban, fokozottan oda kell figyelnünk a biztonságos vezetésre. Ehhez érdemes megfogadnunk az alábbi tanácsokat.

1. Hosszú út előtt aludjunk eleget, és ne induljunk el éhesen se.

2. A koffeintartalmú italok nem feltétlenül számítanak jó megoldásnak, hiszen bár valóban ébren tartanak, hatásuk mérséklődésével figyelmünk elkalandozhat.

3. Néhány óránként húzódjunk félre, és tartsunk pihenőt akkor is, ha nem vagyunk álmosak. Kapjunk be néhány falatot, szívjunk egy kis friss levegőt, és mozgassuk meg a lábunkat.

4. Ha lehetséges, osszuk meg a felelősséget valaki mással, és felváltva vezessünk. Így anélkül aludhatunk egy kicsit, hogy időt veszítenénk; illetve, ha nem vagyunk álmosak, odafigyelhetünk a másikra.

 

5. Ha egyedül utazunk, hallgassunk rádiót, és nyissuk ki résnyire az ablakot, hogy a beáramló levegő felfrissíthessen.

6. Lehetőleg előző nap se fogyasszunk nagy mennyiségű alkoholt: bár az ittas állapot reggelre megszűnik, álmosak lehetünk tőle.

7. Nézzük meg, milyen idő várható az utazásunk napján: ha az időjárási körülmények megnehezítenék a vezetést, lehetőség szerint ütemezzük át a terveinket.

8. Közvetlenül indulás előtt nézzünk utána az interneten, nincs-e valahol útlezárás vagy baleset, amely lelassíthatna, és ez alapján tervezzük meg útvonalunkat.

9. A GPS nem tévedhetetlen, így érdemes magunkkal vinnünk egy hagyományos, papíralapú térképet is.

10. Ha saját autónk öreg, így már nem megbízható, hosszabb útra inkább béreljünk egy fiatalabb, rendszeresen karbantartott gépkocsit.

11. Ha bérautóval utazunk, ne akkor vezessük először a kocsit: ha az adott típust még nem próbáltuk korábban, akár tegyünk vele néhány kört előző nap.