Menü

Bal vagy jobb? Hol, melyik oldalon kell közlekedni

Mielőtt elindulunk nyaralni, érdemes utánanézni az úticélunkon melyik oldalon halad a közúti forgalom, nehogy meglepetés érjen minket. A nem megszokott oldalon történő vezetés elsőre ijesztő lehet, ezért érdemes előre tájékozódni. Általánosságban elmondható, hogy Nagy-Britanniában és a volt gyarmatain a bal oldalon, míg a kontinentális Európában, az amerikai kontinensen a jobb oldalon kell haladni. 

A képen a sárgával jelölt országokban jobbra, a kékkel jelölt országokban pedig balra kell tartani a közúti közlekedés alatt.

Miért kell az egyik országban a bal a másik országban pedig a jobb oldalon közlekedni?

Mindennek történelmi okai vannak. A középkorban a brit lovasok az út bal oldalán közlekedtek, hogy üdvözölni tudják a szembe jövőket, illetve ha a helyzet úgy kívánta elő tudják venni a kardjukat (amit a jobb oldalukon tartottak). 

Azonban az Egyesült Államok lovaskocsi vezetői a szekér bal oldalán ültek, és jobb kézzel tartották a kantárt és irányították a lovakat. Ezért a jobb oldalra tartás terjedt el, hogy a bal oldalról könnyebben észre vegyék a szemben elhaladó más járműveket.