Menü

Benzines vagy dízel? Mi a különbség?

Autóbérlésnél nem csak a jármű méretét és kapacitását kell figyelembe venni, hanem érdemes megfontolni milyen típusú üzemanyagot használó gépjárművet szeretnénk kibérelni.

Régebben a dízelmotoros autók sokkal zajosabbak voltak benzines társaiknál, azonban napjainkban a technológia fejlődése miatt, a különbség alig észrevehető. A következő három kérdés megválaszolása segít eldönteni, hogy milyen üzemanyaggal működő gépjárművet béreljünk ki, számunkra melyik az ideálisabb.

1. Mekkora távolságot fogunk bejárni?

Gondoljuk át, hogy nagyjából mekkora utat fogunk megtenni a bérelt járművel. A dízelmotoros autók hosszabb utak esetén kevesebb üzemanyagot fogyasztanak mint benzines társaik, ezért az üzemanyagköltségek alacsonyabbak lesznek. Minél hosszabb útra megyünk a megtakarítás annál jelentősebb. Rövidebb utak esetén a különbség szinte elenyésző.

2. Milyen útvonalon fogunk menni?

A választás során érdemes figyelembe venni a használni kívánt utak típusát. A dízelmotoros járművek előnye elsősorban autópályán figyelhető meg, ahol hosszabb ideig egyenletes sebességgel haladunk. 

A városban való közlekedéshez pedig a benzinüzemű autók az ideálisabbak, mivel rugalmasabbak és a gyakori megállás és gyorsítás, valamint sebességváltás esetén a benzines motorok sokkal előnyösebbek.

3. Domborzat

A dízelmotorok nagyobb nyomatékkal rendelkeznek, mint benzines társaik. Emiatt dombos illetve hegyvidéki területeken könnyebb velük a közlekedés. Ez főleg igaz, ha a gépjármű nagy súlyt is cipel, például a sífelszereléseket. 

Melyiket válasszam?

Összefoglalva a két üzemanyagtípus előnyei a következők:

A benzinmotoros autók kiválóak rövidebb utakra és városi környezetbe.

A dízelmotoros autók pedig, hosszabb elsősorban autópályán történő utazáshoz, illetve hegyvidéki környezetbe.