Menü

Hasznos praktikák hosszú utazáshoz

A kellemes és biztonságos út érdekében néhány tanáccsal szeretnénk szolgálni az utazás megkezdése előtt.

Tervezzük meg az útvonalat

Hosszú útra való indulás előtt, legyen az télen vagy nyáron, az autó vezetőjének jól át kell tanulmányoznia az útvonalat, különösen akkor ha először jár a tervezett útvonalon. A GPS kitűnő segítség!

Ellenőrizzük az autónkat

Szánjunk időt autónk mindennemű ellenőrzésére, nehogy bármilyen apróság nagyobb problémához vezessen. Ellenőrizzük le autó motorjának olajszintjét, a világítást és irányjelzőket. Semmiféleképpen ne induljunk útnak mielőtt nem ellenőriztük a gumik állapotát. Az előírt módon tartsuk nyomás alatt. A túl alacsony nyomás jóval veszélyesebb a magas nyomástól. Mossuk meg az autó ablakait és a visszapillantókat, tankoljuk tele az üzemanyag tartályt és az ablakmosó tárakat.

Készítsünk elő minden fontos dokumentumot

Indulás előtt ellenőrizzük, hogy megvan minden iratunk, főleg az autó biztosítási kötvénye. Ha autó balesete lenne mindenképpen szükségünk lesz rá. Ez az oka, ami miatt mindenképpen szükség lesz rá, ugyanis ez igazolja biztosítását.

Csomagtartó

Jól rögzítsük csomagjainkat. Ha azok szabadon mozognak a csomagtartóban, a kanyarban igen zavaró lehet. A csomagok rendezése során ügyeljen azok szorosságára. A nehezebb csomagok alul, rajtuk a könnyebbek. Ne zavarják a hátsó ablakokon való kilátást sem.

Pihenjünk utazás előtt

Szakemberek szerint a fáradt sofőr olykor veszélyesebb lehet az alkohol befolyása alatt levőtől. Az utazás előtti stressz nehezíti a vezetést, így a pozitív hozzáállás igen fontos utazás előtt. Minden 100-200 kilométer után érdemes megállni egy picit sétálni és kinyújtózkodni. Megmozgatni a lábakat, elengedni magunkat és a további útra koncentrálni. Ha az álmosság érzése fog el minket, legjobb megállni az út szélén és kicsit aludni. Elég pár perces alvás hogy a következő útszakaszon frissebbenk érezzük magunkat.

Inni és ennivaló

Az édességek helyett a legjobb gyümölcsös sütit, kenyeret vagy péksüteményt pakolni. Az álmosság elkerülése érdekében érdemes hideg üdítőt, gyümölcsöt pakolni, mely a sofőrnek segít annak legyőzésében. De ne együnk túl sokat! Gyorsabban fáradunk a volánnál ha bőségesen eszünk vezetés előtt. Ekkor a természetszerű pihenés ideje lenne, mert az agyunkban csökken az oxigén ellátása, ami miatt álmosságot és fáradtságot érzünk.

Utazás gyermekekkel

Gyermekeknek hozzunk játékokat, lehet az képeskönyv, társasjáték vagy bármilyen játék melyet a gyermek szeret. Ha kis gyermekkel utazunk, készítsünk ki egy külön táskát, mely mindig kéznél van, minden fontos dologgal: zsebkendő, pelenka, krém, étel, váltóruhát is.