Menü

Hogyan kell kereket cserélni?

Minden autóvezető életében legalább egyszer eljön az a pillanat, amikor defektet kap és kereket kell cserélnie. Sokszor a legváratlanabb pillanatban következik be, amikor nem tudunk segítséget kérni. Azonban nem kell hogy kétségbe essünk, a kerékcsere nem egy bonyolult mutatvány.

Cikkünkben lépésenként bemutatjuk, hogyan is kell a gépjárművön kereket cserélni.

1. Győződjünk meg arról, hogy a gépjármű szilárd és egyenletes felületen áll. Mindenképpen kerüljük a puha talajt és a dombos felületeket. Minden esetben kapcsoljuk be az autó vészvillogóját és helyezzük ki az elakadásjelző háromszöget!

2. Húzzuk be a kéziféket. Manuális váltóval rendelkező autónál, a sebességváltót helyezzük az első, vagy a „rükverc” állásba.  Automata sebességváltó esetén pedig a „park” pozícióba.

 

 

3. Amennyiben van rá lehetőség, támasszuk ki a kerekeket.

 

 

4. Vegyük elő a pótkereket és az emelőt. Az defektet kapott kerék közelében találni fogunk egy az emelőnek előre kialakított helyet és helyezzük ide az emelőnket, a talajra merőlegesen.

 

 

5. Az emeljük fel addig az emelőt, amíg még az autót nem kezdi el felemelni a talajról.

 

 

6. Lazítsuk meg a kerekeket tartó csavarokat, de még ne vegyük ki őket. A csavarokat minden esetben az óramutató járásával ellentétes irányba tekerve tudjuk lazítani!

 

 

7. Emeljük fel a kocsit az emelő segítségével addig, amíg a kerék el nem távolodik a talajtól. Mindig gondoljunk arra is, hogy hagyjunk elég helyet a pótkerék felhelyezésére is, mivel a defektes kerék lapos.

 

 

8. Távolítsuk el a kilazított csavarokat.

 

 

9. Vegyük le a defektes kereket.

 

 

10. Helyezzük fel a pótkereket.

 

 

11. Kézzel csavarozzuk be a csavarokat, addig amíg tudjuk. Még ne használjuk a csavarkulcsot!

 

 

12. Engedjük le a kocsit, de még ne helyezzük rá az autó egész súlyát. A csavarkulcsot használva, húzzuk meg erősen a csavarokat. Az óramutató járásának megfelelően tudjuk őket meghúzni!

 

 

13. Engedjük le teljesen az autót és húzzuk meg így is a csavarokat, addig amíg az erőnkből telik!

 

 

14. A defektes kereket és a szerszámokat helyezzük vissza a gépjárműbe, és indulhatuunk is tovább!