Menü

Manuális vagy automata váltó?

Az automata váltó szinte teljesen feleslegessé teszi a sebességváltással járó összes plusz munkát, ezért azt gondolhatnánk, hogy az emberek egy idő után lecserélik kézi váltós gépjárműveiket. Azonban annak ellenére, hogy szinte minden autótípus elérhető automata váltóval is; Európában az új autók többségét még midig manuális sebességváltóval értékesítik.

Melyik az olcsóbb?

A manuális sebességváltóval felszerelt autók általában olcsóbbak. Az egyik érv a használatuk mellett az, hogy a kézi váltós kocsik fogyasztása alacsonyabb. Valamint az, hogy az automata sebességváltó az összetettsége miatt, egy esetleges hiba esetén, drágábban javítható és a javítása sokkal időigényesebb is mint a manuális váltóké.

Manuális váltó használatával jobban az ellenőrzésünk alatt tartjuk a gépjárművet?

Sok sofőr úgy érzi, hogy a kézi váltóval jobban az uralmuk alatt van az egész gépjármű, ráadásul a fogaskerekek folyamatos használata éberen is tartja őket. Rengetegen érzik azt is, hogy az automata váltó unalmassá teszi az utazást. Dombos, hegyi szakaszokon valóban nehezebb automata váltós gépjárművel közlekedni, mert ebben a környezetben a kézi váltó sokkal hatékonyabb. Azonban az automata váltós gépjárművel sokkal jobban tudunk magára az útra koncentrálni.

Melyik a hatékonyabb városban?

Városokban, főleg a nagyvárosokban ahol sokszor előfordulnak dugók, a manuális váltó megkönnyíti az életünket, mert leveszi a vállunkról a folyamatos sebességváltással járó esetleges nehézségeket.