Menü

Mi kell az autóbérléshez?

Az autóbérlés hazánkban egyelőre kevéssé elterjedt utazási módszer azonban összességében sokkal kényelmesebb, mint a tömegközlekedés és érzékelhetően olcsóbb, mint a taxizás, éppen ezért népszerűsége folyamatosan növekszik.

Első lépések

Ha autót akarunk bérelni, az első döntés felmérni, hogy milyen típusú járműre van szükségünk. Ha ezt sikeresen behatároltuk, mindössze néhány perc alatt elintézhetjük a formaságokat. Ami minden esetben kötelező autóbérléshez az természetesen a jogosítvány, azonban nem mindegy, hogy milyen: legalább egy évnél régebben érvényes jogosítványnak kell lennie. Emellett fontos, hogy a bérlés ügyintézése során igazolnunk kell személyazonosságunkat személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával.

 

Letét és bérleti díj

A letét egyfajta biztonsági összeg, hasonló a szállodákban fizetendő kaucióval – ha az autónak nem esik baja, a teljes összeget visszakapjuk. Ráadásul egyes kölcsönzőknél már lehetőség van arra, hogy egy dombornyomott bankkártyával tényleges pénzmozgás nélkül helyezzük pénzünket letétbe. Ennek köszönhetően ténylegesen fizetnünk sok esetben csak a jármű leadásakor kell, bár a legtöbb cég biztosít előreutalási lehetőségeket, azonban ez általában csak partnercégeik számára érhető el, magánszemélyek számára nem.
Végezetül amikor leadjuk a járművet, visszakapjuk a letétet, azonban meg kell fizetnünk a bérleti a díjat, illetve előreutalás esetén is előfordulhat, hogy felmerülnek extra költségek – ezeket bankkártyával, átutalással vagy a helyszínen készpénzben fizethetjük meg.