Menü

Mi van, ha ellopják a bérelt autót?

Autóbérlés esetén általában arra a lehetőségre készül fel az ember, hogy valamilyen műszaki hiba, esetleg baleset érheti, amiért felmerülhet a felelősségvállalás kérdése. Valós veszély azonban az autólopás is, és ehhez nem is kell különösképpen drága, felsőkategóriás autót bérelni. Érdekes kérdés, hogy lopás esetén mennyire terheli felelősség az autót bérlő személyt – hiszen ő valószínűleg ugyanúgy nem tehet róla, mint a kölcsönző. A kárt azonban nyilván meg kell valakinek téríteni. Ki lesz az?

Jelentős önrész terhelhet

Alapesetben mindig benne van a szerződésben, hogy mi a helyzet lopáskor. Általában véve elég jelentős önrész terheli a kocsi bérlőjét. Hogy pontosan mekkora ez az önrész, az minden kölcsönzőnél eltérő lehet, a szerződésben olvasható. Az biztos, hogy nem néhány ezresről beszélünk, hanem nagyobb összegekről. Nyilván nem a kocsi teljes árát kell kifizetni, ami annak köszönhető, hogy szerződéskötéskor mindig automatikusan kötünk valamilyen biztosítást is, így a biztosító is fizet.

Lehet plusz biztosítást kötni

Meglepően kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig sokat segíthet, ha gond van. Mindig van lehetőség némi felárért plusz biztosítást kötni. Autólopás esetére is van külön biztosítás. Igen, emiatt a bérlés némileg drágább lesz, azonban nagyon sokat tudunk magunknak spórolni, ha megtörténik a baj. A biztosítással ugyanis jelentősen csökkenthető az önrész, így nem kell kisebb-nagyobb anyagi csőddel számolni arra az esetre, ha pont akkor lopnák el az autót, amikor éppen mi használjuk.