Menü

Miért jobb autót bérelni, mint kölcsönkérni?

Amikor a saját autónkat valamilyen okból, például meghibásodás miatt kénytelenek vagyunk nélkülözni egy ideig, az első gondolatunk általában az, hogy valakitől kölcsönkérjük az övét. Pedig a bérlés is ott lenne megoldásnak, sőt, számos esetben ez sokkal jobb, mint egy ismerős autójának elkérése. Komoly felelősség autót kérni, sokan nem is szívesen adják oda, nem biztos, hogy jó ötlet ilyen kellemetlen helyzetbe hozni bárkit. Ezen kívül azonban más aggályok is felmerülnek.

Ezért jobb inkább bérelni:

  • Kisebb a felelősség. Természetesen a bérelt autóval sem tehetünk meg bármit, de a szerződés világosan szabályozza, hogy mely helyzetekben kell felelősséget vállalnunk, és melyekben nem. Ráadásul plusz biztosítás is köthető, amivel csökkenthetjük az egyéni felelősséget. Sima kölcsönkérés esetén is lehetne szerződést írni, de a legtöbben ezt nem teszik meg, így ha valami probléma van az autóval, kész is a kellemetlen helyzet.
  • Nem kell beérni azzal, ami van. Kölcsönautó esetében örülni kell annak, amit szerezni tudunk, nem igazán lehet válogatni, hacsak nincs több olyan ismerősünk is, aki odaadná az autóját – de még így is eléggé korlátozottak a lehetőségek. Ha kölcsönzőből bérelünk, gyakorlatilag bármilyen járművet használhatunk, igény szerint.
  • Addig van nálunk az autó, amíg akarjuk. Pontosabban amíg kifizetjük, de a lényeg, hogy rajtunk áll a kölcsönzés időtartama. Ismerős autóját elkérve viszont alkalmazkodni kell a tulajdonoshoz, és vissza kell szolgáltatni az autót akkorra, amikorra kéri.