Menü

Miért kell a kaució autóbérléskor?

Aki bérelt már életében autót, vagy csak utánajárt, hogyan működik ez, az tudja, hogy a kölcsönzéskor le kell tenni egy bizonyos összeget a kölcsönző cégnél. Ezt az autó leadásakor vissza is kapjuk, amennyiben minden rendben volt, tehát nem vész el, optimális esetben ezt nem kell a bérlés költségei közé sorolni, mert visszakerül. De vajon miért van szükség erre a pénzre?

 

Mindenki hibázhat

 

A kaució arra való, hogy az autóban keletkezett esetleges károkat fedezzék belőle – már ha elég rá. Természetesen szó sincs arról, hogy azt feltételeznék, nem vagyunk jó sofőrök, és így akarnák bebiztosítani magukat. Tény azonban, hogy még legjobbak is hibázhatnak, vagy akár a saját hibánkon kívül is összetörhetjük a kocsit. Ha nem lenne a kaució, a kölcsönző cégnek ezek az esetek hatalmas ráfizetést jelenthetnének, illetve hosszas huzavonába kéne kezdeni, hogy az aktuális sofőrrel kifizettessék a kárt. A letétbe helyezett összeg ezt helyzetet segít elkerülni.

 

Biztosíték a szabályok betartására

 

Sajnos nem mindenki talpig becsületes, aki autót bérel, és miután a járművet bérbeadó cég nem ismeri az ügyfeleit, valahogy biztosítékot kell szereznie arra, hogy be fogják tartani a szabályokat. A kaució ebben is segít: ha letettünk egy bizonyos összeget, amit azzal a feltétellel kapunk vissza, hogy igazodunk a szabályokhoz, és nem lesz gond, az motivál arra, hogy valóban ne kövessünk el kihágásokat és odafigyeljünk. Vonatkozik ez a szabályos vezetésre, arra, hogy olyan állapotban adjuk vissza az autót, amilyenben átvettük, és hogy a határidőket is betartsuk. Ha mindez stimmel, hiánytalanul visszaadja a cég a letett összeget.