Menü

Miért kell kaució az autóbérléshez?

Az autóbérlés igen elterjedt mostanában, főleg azokban a helyzetekben, amikor valaki átmenetileg kénytelen nélkülözni a saját autóját. Ez lehet amiatt, hogy messzire utazik, esetleg repülővel, így nem tudja azt magával vinni, de akár egy kisebb baleset vagy meghibásodás miatti szervizelés is eltarthat annyi ideig, amennyit nem tudunk, vagy nem akarunk autó nélkül megoldani. Az autóbérlésnek természetesen vannak költségei. Ezek közé tartozik a kaució is, amit előre ki kell fizetni az autókölcsönzőben, és csak ezután vihetjük el a járművet.

Mire jó a kaució?

Mint minden esetben, a kaució az autóbérlés esetén is akkor hasznos, ha valami kár keletkezik az autóban a használat során. A kaucióként letett összeg elméletileg arra hivatott, hogy ezeket az esetleges károkat fedezze. Természetesen egy komolyabb karambol esetén a kaució nem fedezi a költségeket, azonban egy-egy kisebb koccanásnál igen. Ez egyfajta biztosíték a kölcsönzőnek, hogy a bérlő vigyáz az autóra, hiszen neki is érdeke, hogy épségben visszahozza azt. Ha az autóban nem keletkezik kár, a kauciót visszakapjuk a kocsi visszaadásakor.

Mekkora ez az összeg?

Ez nagyon változó. Függ egyrészt magától az autókölcsönzőtől, hogy mekkora árakat határoz meg. Másrészt ezt nagyban befolyásolja, hogy milyen autóról van szó. Minél nagyobb az autó értéke, annál nagyobb összeget kérnek el kaució gyanánt a bérléskor, hiszen egy drága autónak a javíttatása is jóval többe kerül, mint egy olcsóbb gépjárművé.