Menü

Mindig hallgassunk a GPS – re?

A műholdas útvonaltervezés, ismertebb nevén a GPS használata napjainkra mindennapossá vált. Szinte minden okostelefonon megtalálható a Google Térképek szolgáltatása, melynek használatával könnyebben tájékozódhatunk bármely utazásunk során. Azonban mint minden eszköznek, ennek is vannak hátulütői.

Mit vegyünk figyelembe, amikor GPS – t használunk?

Csak akkor használjuk amikor tényleg szükségünk van rá. Ha túl sokszor támaszkodunk a GPS – re akkor hosszútávon gyengülhet a navigációs képességünk. Sokan kétségbe esnek amikor a navigáció akkumulátora lemerül és önmagunkra vannak utalva, pedig csak kijöttek a gyakorlatból.

Korlátozzuk a navigáció használatát vezetés közben, mivel elvonhatja a figyelmünket magáról a vezetésről. Megnő a reakcióidőnk, ami akár ahhoz is vezethet, hogy nem tudunk időben reagálni egy hirtelen szituációra.

Milyen problémákat okozhat, amennyiben csak a GPS navigációra támaszkodunk?

Sajnos sokszor előfordult már, hogy egy balesetet az okozott, hogy egy sofőr csakis arra támaszkodott amit a navigációja javasolt a számára. Egy zsúfolt nagyváros - mint például Budapest – épületei között a GPS sokszor tévedhet. Elég csak annyi, hogy 20 méterrel elszámolja az aktuális helyzetünket, és egy egyirányú utcába navigál. Ha nem vagyunk figyelmesek, könnyen egy szabályosan közlekedő járművel találhatjuk szemben magunkat.