Menü

Mire figyeljünk, ha külföldön bérlünk autót? – I. rész

Egy külföldi nyaralás során sokszor merülhet fel az igény egy autóra. Ha azonban nagyon messzire utazunk, esetleg repülővel, a sajátunkat nyilván kénytelenek vagyunk otthon hagyni. Ez abból a szempontból elég rossz hír, hogy eléggé megnehezítheti az életünket külföldön az autó nélküli lét, már csak azért is, mert egy idegen ország tömegközlekedése elég kaotikusnak tűnhet, emellett még folyton időhöz is vagyunk kötve, amihez alkalmazkodni kell. Egy autó bérlése azonban ezeket a problémákat megoldhatja.

Ezekre azonban mindenképpen figyeljünk oda, ha külföldön bérelünk autót:

  • Gondoljuk át, hogy tényleg kell-e! Elsőre valóban jól hangzik ajtó nyújtotta szabadság, de ez ugye költségekkel is jár. Az nyilvánvaló, hogy a látnivalókat könnyebb így megtekinteni, de gondoljuk át, hogy valóban kihasználnánk-e az autót, elmennénk-e annyi helyre, hogy megérje bérelni!
  • Legyenek meg a megfelelő okmányok! Ami minimum kell, az a jogosítvány, az úti okmány (EU-n belül személyi, egyébként útlevél), ehhez általában még dombornyomott bankkártya, illetve hitelkártya is szükséges lehet.
  • Vigyázzunk az előre foglalással! Bár elég jól hangzik, hogy előre foglalunk, és mire odaérünk, van is kocsink, ez sok esetben kockázatos, mert ugye nem látjuk, miért adunk ki pénzt. Kerüljük el a zsákbamacskát, és inkább helyben keressünk autókölcsönzőt, nézzük meg, mit bérlünk!
  • Egész napokra kell fizetni, ezért nem érdemes utolsó napra is megtartani a kocsit, ha csak néhány órát használjuk, ezt tartsuk szem előtt!