Menü

Mit fizetek meg, amikor autót bérelek?

Mindenki tudja, hogy az autóbérlés pénzbe kerül, csakúgy, mint minden más szolgáltatás. Az árak tekintetében azonban elég nagy különbségek vannak az egyes kölcsönzők között, de még egy kölcsönzőn belül is más lehet 1-1 autó bérlési díja. Néha talán sokalljuk is az árat, de belegondoltunk már, hogy abban mi minden van benne? Egy autót nem csak tankolni kell, számos költséggel jár a fenntartása. Ezt természetesen mind a tulajnak, vagyis a kölcsönzőnek kell állnia.

Mit fizetnek a bérleti díjból?

  • Vizsgáztatás. Az autóknak rendszeresen át kell menniük a műszaki vizsgán ahhoz, hogy forgalomban maradhassanak. Ez természetesen nincs ingyen. Bérelhető autó esetén a kölcsönző állja a vizsgát, de nyilván össze kell szedniük erre is a pénzt valahogyan.
  • Karbantartás. Az autókon is tönkremegy időnként valami, amit meg kell javíttatni, illetve nem árt néha átnézetni őket, kicserélni az olajat, fékfolyadékot. Ezek sincsenek ingyen, és bizony rendszeres költségeket jelentenek a kölcsönzőnek.


     
  • Biztosítás. Akinek valaha volt, vagy van is saját autója, az nyilván tudja, hogy létezik kötelező biztosítás. Nos, ez alól a bérelt autók sem jelentenek kivételt, és nyilván a kölcsönzőnek ezt is ki kell valahogyan fizetni. Mivel ráadásul bérelhető autókról van szó, magas a kockázat, és sok helyen plusz biztosításokat kötnek rájuk.
  • Amortizáció. Ha sokan használnak valamit, ráadásul gyakran, az bizony veszít a minőségéből. Egy kölcsönzős autó esetén pláne, mert ezt igencsak különböző képességű sofőrök vezetik. Gyorsabban kopnak az alkatrészek, hamarabb szorul az autó javításra, ami ugyebár pénzbe kerül.