Menü

Olvassuk el, mit írunk alá autóbérlésnél!

Az autóbérlés nagyon hasznos szolgáltatás, és kifejezetten jól tud jönni akkor, ha nagyon szükségünk van autóra, de nekünk nincs, nem működik, vagy éppen nem alkalmas az adott feladat teljesítésére. A legtöbb kölcsönző cég tisztességes, azonban nem árt, ha résen vagyunk, ugyanis nagyon eltérő tud lenni a gyakorlat arra vonatkozóan, hogy miért kell a bérlőnek felelősséget vállalni, mely esetekben kell kártérítést fizetni, vagy mikor nem jár vissza a kaució. Ezek az információk mindig benne vannak a szerződésben, de ezt sokan olvasatlanul aláírják – aztán jön a meglepetés.

Műszaki hiba miatti felelősség

Azt gondolnánk, ha a bérelt autó megáll alattunk egy műszaki hiba miatt, az nem lehet a mi sarunk. Pedig de! Amennyiben bizonyítható, hogy az autó nem megfelelő használata miatt keletkezett a hiba, előfordulhat, hogy nekünk kell érte felelősséget vállalni. Ez azonban ritkán szokott problémát okozni, mert ha azt tudják is bizonyítani, hogy a nem megfelelő használat a hibás, azt nem valószínű, hogy mi követtük el a bakit, hiszen egy ilyen autót sok ember vezet.

Balesetnél

Balesetnél tiszta sor, hogy ha vétlenek voltunk, nem kell fizetni – legalábbis ezt hisszük! Lehetnek ettől eltérő pontok is a szerződésben, például ha belénk jönnek hátulról, elvileg a mögöttünk haladó a hibás, de ha minden egy hirtelen fékezés miatt történik, a szerződés szerint lehetünk bajban. A parkoló autó meghúzása is olyan dolog, hogy nem feltétlenül bizonyítható az ártatlanságunk.